Lustrum Tekeningrassenshow groot succes

 

De 15e tekeningrassenshow was een ongekend succes met 326 dieren, 60 meer dan vorig jaar. Dat bewijst eens te meer dat deze ééndagskeuring van tekeningkonijnen aan het eind van het showseizoen in een duidelijke behoefte voorziet. Het is ook een prachtig schouwspel om al die tekeningrassen bijeen te zien op een landelijke show: Groot Lotharinger, Witte van Hotot, Japanner, Eksterkonijn, Rijnlander, Papillon, Rhon, Klein Lotharinger, Hollander, Rus, Kleurdwerg lotharinger en witte van hotot.

De Hollanderclub kreeg – met 145 ingezonden dieren, 30 meer dan vorig jaar – ook dit jaar een compliment van voorzitter Gerrit Grooten in zijn tafelrede. Maar ook de Papillons waren dit jaar met 30 dieren meer prima vertegenwoordigd. De fokkers van Japanners en Eksterkonijnen laten het de laatste jaren helaas wat afweten; met totaal 5 dieren in de kooien is dat te weinig. Aan de kwaliteit van de dieren ligt het niet, die is nog nooit zo hoog geweest volgens Grooten, die hiermee een oproep deed aan de – afwezige – fokkers.

 

131 Holanders en 14 Witte van Hotots is een prima aantal, wat al jaren niet meer is voorgekomen. Er moest zelfs een extra keurmeester voor worden aangetrokken. De Hollanders en Hotots werden gekeurd door Bertus Lanting, Martin Kok, Klaas Cats, Wim Lindeboom en Jan Derksen. De keuring had een vlot verloop. Voor de lunch konden nog de mooiste Hollanders worden uitgezocht. Dit gebeurde niet door de keurmeesters onderling, maar door de hoofdereprijsjury van die dag, bestaande uit Klaas Cats, Martin Kok en Bertus Lanting. Wat opviel was dat de keurmesters in de jury duidelijk van inzicht verschilden bij het bepalen van de fraaiste Hollander. Er zaten grote verschillen in de puntenwaarderingen onderling.

De driekleur blauwe jonge ram van G.J. Reichart  werd de beste Hollander, gevolgd door een oude zwarte ram van J. Koornneef en een ijzergrauwe jonge ram van G. Pieper. Henk Lok ging met de prijs voor het fraaiste drietal Hollanders naar huis. Josefien Diever had de mooiste Hollander van de jeugdleden. Haar oude zwarte ram bleek ook het mooiste tekeningdier van alle jeugdleden. De mooiste Witte van Hotot was een jonge ram van B. Herrema. Dezelfde fokker had ook het mooiste drietal Witte van Hotots in de kooien zitten.

 

Algemeen kampioen werd H.G. Philipse met zijn prachtige en alom bekende Klein Lotharinger jonge ram, die ook algemeen kampioen werd op de Noordshow en de KleindierenExpo. Een fantastische en uitzonderlijke prestatie die respect afdwingt. De driekleur blauwe Hollander van G.J. Reichart kon redelijk goed meekomen tijdens de eindkeuring en werd uiteindelijk vierde. Vorige twee jaren werd een Hollander uitgeroepen tot het mooiste tekeningdier. Slagen de Hollanderfokkers erin om 2010 op hun naam te schrijven? De competitie is groot en dat maakt dit evenement tot een mooie en sportieve afsluiting van het showseizoen onder de  tekeningdierfokkers.

 

Meer foto's  

 

Swifterbant, maart 2009

Ben Meijer

 

Terug