Hollander wint opnieuw Tekeningrassenshow

 

De Hollanderclub kreeg een welgemeende pluim van voorzitter Gerrit Grooten in zijn openingswoord op de 14e Tekeningrassenshow op zaterdag 23 februari in Veenendaal. Maar liefst 105 Hollanders en 9 Witte van Hotots waren ingeschreven en daarmee was de Hollanderclub, waarbij ondergebracht de Witte van Hototclub Nederland, verreweg koploper op deze prachtige show. Ook in de einduitslag was de Hollanderclub dubbel succesvol. Was vorig jaar een blauwe Hollander van Wil van der Zalm winnaar van alle tekeningdieren, dit jaar was het wederom een Hollander en wel een oude madagascar ram van Ben Meijer (foto links). Henk van Dorp werd met zijn zwarte Hollander ram winnaar van de jeugd (foto rechts).

 

De Nationale Tekeningrassenshow is een unieke show in het tentoonstellingsprogramma van de hobbyfokkerij. Een ééndagstentoonstelling waar alle tekeningkonijnen worden geshowd. Van oudsher begonnen als rammenshow van alleen maar tekeningdieren, is deze dag uitgegroeid tot dé Nationale Tekeningrassenshow waar de laatste jaren ook voedsters en kleurdwergen met tekening te bewonderen zijn. Deze dag is voor veel fokkers echt de afsluiting van het tentoonstellingsseizoen. Het was alweer de 14e keer op rij dat deze show is gehouden met in totaal 266 konijnen van de volgende tekeningrassen: Groot Lotharinger, Witte van Hotot, Japanner, Eksterkonijn, Rijnlander, Papillon, Klein Lotharinger, Hollander, Rus en tenslotte de Kleurdwerg in de tekeningen: witte van Hotot, rus-tekening en de rhon, de jongste loot binnen de Kleurdwergen.

 

De Hollanders en Witte van Hotots werden gekeurd door J.A. Lanting, A. Bakker, G.H. Stoelhorst en M. Kok. Vorig jaar zaten er 93 Hollanders in de kooien, nu maar liefst 105 in 16 kleurslagen. Een prachtig aantal. Het aantal Witte van Hotots was met 9 gelijk aan vorig jaar, maar er zat wel kwaliteit in de kooien. Keurmeester Bertus Lanting gaf 5 maal predikaat F en 3 maal ZG; een dier was absent. De mooiste Witte van Hotot was van B. Herrema (foto rechts). De collectieprijs voor het mooiste drietal ging naar Hototfokker J.A.M. Mars, die ook Japanners en Eksterkonijnen in de kooien had zitten.  

De mooiste Hollander kwam uit de keuring van Martin Kok, een fraaie madagascar oude ram van Ben Meijer die hiermee ook winnaar werd van alle tekeningrassen. De madagascar ram is na afloop van de show met een collega fokker mee naar huis gegaan in het kader van een “uitwisselingsprogramma”. De mooiste Hollander op 1 na kwam eveneens uit de keuring van Martin Kok, een driekleur zwarte voedster van W. van Dijk. De mooiste Hollander op 2 na kwam uit de keuring van A. Bakker, een zwarte jonge ram van Jilles Koornneef.
G. Grievink
had met zijn bruine voedster de mooiste Hollander op 3 na, deze was gekeurd door G. Stoelhorst. Hollanderfokker G. Pieper werd vijfde met een ijzergrauwe voedster gekeurd door Bertus Lanting. De mooiste Holander op 5 na was van Henk Lok, een oranje oude ram uit de keuring van G. Stoelhorst.

 De (oudere) jeugd van de Hollanderclub was ook weer present. Jeugdlid Lennard Zoet had enkele prachtige driekleuren meegenomen. Zijn blauwe driekleur ram was met 3 kg toch echt te zwaar en kreeg van Martin Kok het predikaat O. "Dan is ie nog goed afgevallen" was de spontane reactie van Lennard. De zwarte driekleur ram (zie foto links) deed het aanzienlijk beter en ging met predikaat F naar huis. Henk van Dorp- bijna jeugdlid af – had met zijn zwarte jonge ram niet alleen de mooiste Hollander van de jeugdleden, maar ook het mooiste tekeningdier van alle jeugdleden. Dubbel succes dus dit jaar voor de Hollanderclub!

In onderstaand overzicht staan de winnaars van de tekeningrassenshows van de afgelopen jaren.

 

1995

D. Grau

Blauwgrijs, tevens mooiste alle tekeningrassen

1996

Wil van der Zalm

Beige

1997

Wil van der Zalm

Blauw, tevens mooiste tekeningrassen op 2 na

1998

Wil van der Zalm

Beige, tevens mooiste alle tekeningrassen

1999

Johan Kiewiet

Zwart

2000

Johan Kiewiet

Zwart, tevens mooiste alle tekeningrassen

2001

J.J. Smits

Zwart

2002

Henk Lentz

Zwart, tevens mooiste tekeningrassen op 2 na

2003

Wil van der Zalm

Zwart

2004

Jan Gielen

Zwart

2005

H.J. van Kruistum

Zwart

2006

A. Vermeer

Zwart

2007

Wil van der Zalm

Blauw, tevens mooiste alle tekeningrassen

2008

Ben Meijer

Madagascar, tevens mooiste alle tekeningrassen

 

 

 

Meer foto’s van de Tekeningrassenshow

Ben Meijer

Terug