Geslaagd KleindierenExpo 2008

 

De KleindierenExpo 2008 is al weer voorbij en het mag beslist een bijzonder geslaagd evenement genoemd worden. Van enkele medewerkers hoorde ik dat het opbouwen op de woensdag nog nooit zo snel was gegaan. Het schijnt er gezellig aan toe te gaan en ieder jaar is er weer een vrij constante groep helpers. Woensdagavond tijdens het inkooien merkte ik dat de sfeer er al goed in zat. Bij de catering werd zelfs al een dansje gemaakt.

 

Desondanks moesten we wel constateren dat het aantal Hollanders en Witte van Hotots minder was dan vorig jaar op de Expo. Waren er vorig jaar nog 195 Hollanders en 26 Witte van Hotots ingeschreven, dit jaar waren er 176 Hollanders en 22 Witte van Hotots aangemeld. Toch ruim 10% minder en ook nog eens minder dieren dan op de Noordshow, dat is volgens de kenners nog niet eerder voorgekomen. Is er een verklaring voor? Wie het weet mag het zeggen. Het was wel duidelijk dat er vooral minder zwarte Hollanders waren dan vorig jaar, ruim 20 minder.

 

De keuring begon op tijd, er was gevraagd om vroeg te beginnen vanwege de keuring op punten. Het Hollanderteam bestond dit jaar uit de keurmeesters Klaas Cats, Jan Derksen en Wim Lindeboom, de aandragers Wil van der Zalm, Geert Jan Groenhof en Theo Janssen, de schrijvers Ben Meijer, Janneke Slendebroek en Frans Oude Elferink en John Basoski die stand-by was en het geheel coördineerde. Verder was er een groep getrouwe belangstellenden zoals Cees Kroon en Jan Zijlstra, zij zijn er eigenlijk elk jaar wel bij en volgen de keuring op de voet. Jan Derksen was ook ingezet bij de Klein Lotharingers die hij eerst moest keuren voordat hij met de bruine en zwarte Hollanders kon beginnen. Wim Lindeboom had de grootste groep Hollanders in de kleuren Haaskleur, Konijngrijs, IJzergrauw, Bruingrijs, Blauwgrijs, Gouwenaargrijs, Blauwgrauw en Zwart. Klaas Cats begon eerst met de Witte Van Hotots. Regelmatig werd een opmerking gemaakt over de voetzolen die schoner zouden moeten zijn. Combinatie Kamps wist de mooiste Witte van Hotot te brengen, een fraaie oude ram van 2005 met 96 punten. Na de Witte van Hotots kreeg  Klaas Cats de volgende kleurslagen Hollanders op tafel: Blauw, Oranje, Chinchilla, Driekleur Zwart, Bruin en Blauw, Madagascar, Isabella en Beige. Een jonge blauwe voedster van Coen van Slooten werd de mooiste van zijn keuring, predikaat 1e F met 96 punten. Jan Derksen maakt een zwarte jonge voedster van Wil van der Zalm de mooiste van zijn keuring, 1e F met 96½ punten. Wim Lindeboom had 2 keer 97 punten uitgedeeld, een oude zwarte ram van Theo Janssen en een jonge zwarte ram van Ben Meijer, welke de mooiste van keuring werd.
De keurmeesters hadden het even moeilijk om te kiezen tussen de blauwe voedster en de zwarte ram. De jonge zwarte ram van Ben Meijer werd uiteindelijk tot raswinnaar gekozen, de blauwe voedster van Coen van Slooten werd tweede en de zwarte voedster van Wil van der Zalm werd derde.  Jammer dat deze nog niet goed op kleur was, anders was de uitslag wellicht anders geweest.

 

Door de puntenkeuring nam de keuring toch duidelijk meer tijd in beslag dan andere jaren. Het was ook goed te merken dat sommige keurmeesters nog best moeite hebben met het keuren op punten. Het bestuur van de KleindierenExpo heeft een enquête gehouden onder de inzenders en de keurmeesters om meer te weten te komen hoe de puntenkeuring word beleefd. De uitslag zal te zijner tijd aangeboden worden aan het bestuur van de NKB.

 

Met de eindkeuring werd pas laat in de middag begonnen. De raswinnaar bij de Hollanders kon in de eerste ronde van de groep tekeningrassen nog redelijk standhouden en mocht terugkomen voor de tweede ronde. Maar daar moest onze zwarte Hollander toch de andere tekeningdieren voor laten gaan. De Rijnlander van H. Verrijd werd uitgeroepen tot het mooiste tekeningdier, gevolgd door een Klein Lotharinger en een Groot Lotharinger.


Na afloop van de keurdag met een voldaan gevoel naar huis; het was weer een fantastische keurdag, gezellig, leerzaam, een goede sfeer, perfecte catering en veel mooie dieren in de kooien.

 

Fotoreportage van Wil van der Zalm en Ben Meijer

 

Swifterbant, januari 2008,

Ben Meijer

 

Terug