Impressie KleindierenExpo 2005

 

Woensdagavond tijdens het inkooien was het direct al gezellig druk. De medewerkers van de KleindierenExpo hadden eer van hun werk. Lange rijen kooien, goed gevuld met stro, het zag er allemaal perfect en sfeervol uit. Bij het inkooien bleek dat enkele Hollanders in de verkeerde kooien zaten; samen met Jilles Koornneef en Uilke Hoekstra ervoor gezorgd dat de dieren in de juiste kooien terecht kwamen. Als beloning hiervoor werd nog een warme douche gegeven door een van de madagascar rammen.

Op de terugweg naar huis werden nog waarschuwingen voor gladheid, sneeuw en ijzel afgegeven door de verkeersdienst. Het viel gelukkig allemaal nogal mee; dat was vorig jaar wel anders, toen liep de aanvang van de keuring behoorlijke vertraging op door het slechte weer.

 

 Totaal waren 207 Hollanders ingezonden, ongeveer evenveel als vorig jaar. De 16 Hollanders in de jeugdklasse werden gekeurd door Erica Withagen-Kerkhof. De 191 Hollanders voor het Landskampioenschap werden gekeurd door Jan Derksen (zwart jong), Thomas Kingma (zwart oud, oranje, driekleur, madagascar, gouwenaar en beige) en Klaas Cats (haaskleur, konijngrijs, ijzergrauw, bruingrijs, gouwenaargrijs, bruingrauw, bruin, blauw en isabella). De helpers waren Cees Kroon, John Basoski, Gert Jan Groenhof, Wim Vianen, Wil van der Zalm en Ben Meijer. Later in de ochtend kwamen de beide erevoorzitters Jan van Kruistum en Jan Zijlstra een kijkje nemen bij de keuring, ook Hartman was van de partij.

 

Thomas Kingma had een grote klasse madagascars te keuren, maar liefst 32! Dat was enkele jaren gelden nog wel anders. Thomas zei na afloop dat hij enkele dieren had aangetroffen met een dunne pels op de rug door verharing, verder ook enkele dieren die licht in gewicht waren. Jan Derksen vond dat de oorstructuur bij een aantal dieren beter kon, verder zag hij veel witte haren aan buik en soms weinig onderwol in de pelsen. Jan was in zijn algemeenheid goed te spreken over de tekening en de kleur van de dieren die hij op tafel had gehad. Klaas Cats was onder de indruk van de kwaliteit van de bruine Hollanders, een prachtige klasse van Grievink met 5 maal predikaat Fraai. Bij enkele blauwe dieren moest Klaas opmerkingen maken over veel verkeerd gekleurde haren op dek en oren.

 

De kampioenen bij de Hollanders waren dit jaar lichtgewichten van 2,2 kg, zowel in de jeugdklasse als in de klasse voor het landskampioenschap. In de jeugdklasse werd de oude zwarte ram 2FL-604 van Harm-Jan Benninga de mooiste. De driekleur jonge blauwe voedster 4RM-601 van Lennard Zoet werd tweede.

 

Bij een keuring is altijd wel wat aan te merken en zo wellicht ook bij de Hollander die uiteindelijk is gekozen tot kampioen. Er moest een keus worden gemaakt uit de drie beste dieren van de keurmeesters: de madagascar ram 4ZZ-552 van Jilles Koornneef, de blauwe voedster 4NH-619 van Ad Oskam en de zwarte voedster 4WT-508 van H. Oonk Uiteindelijk werd de jonge madagascar ram van Jilles Koornneef gekozen tot kampioen. De discussie onder de omstanders en ook daarna tussen de kooien was toch een signaal dat lang niet iedereen het met die keus eens was. Er zal wel veel over gesproken zijn, zoveel mensen zoveel meningen. Echter we moeten ons wel beseffen dat het mensenwerk is en blijft, zowel het keuren als ook het bepalen van het mooiste dier.

 

Wil van der Zalm en ondergetekende hebben tussendoor wat foto's gemaakt.

Wilt u ze zien? Klik dan op Fotoreportage KleindierenExpo 2005

 

Ben Meijer.

 

Terug