Aantal dieren valt met ca. 140 niet tegen

 

131 Hollanders en 10 Witte van Hotots waren dit jaar ingeschreven op de Champion Show in Nieuwegein. Het was in het begin nog een beetje zoeken en wennen in de nieuw locatie, na jarenlang vertoeven in de Veemarkthal in Utrecht. De indeling en opstelling van de kooien was ook duidelijk anders. Niet alleen maar lange rechte lijnen kooien evenwijdig aan of haaks op het gangpad. Ook opvallend was dat de Holanders en Witte van Hotots bij elkaar waren geplaatst. Voor ons fokkers van Hollanders en Hotots natuurlijk uitermate plezierig om de dieren van de beide rassen bij elkaar te hebben.

Het aantal Hollanders en Hotots viel naar omstandigheden niet tegen. Na de forse teruggang op de Noordshow (54 minder dieren dan vorig jaar!) was ook voor de Champion Show al enigszins rekening gehouden met een substantieel minder aantal dieren. Ook omdat de beide clubshows dit jaar zo kort op elkaar zitten. Slechts 13 dieren minder dan vorig jaar.

 

Niet alle dieren zaten overigens op tijd in de kooien. Tijdens het keuren bleek dat er drie Hollanders zoek waren. Aanvankelijk werd uitgegaan van absent, maar de dieren bleken nog ergens in de hal in de kist te zitten. Heel vervelend, niet alleen voor de fokker, maar vooral voor degene die ze zou inkooien. Het zal je maar gebeuren. Gelukkig werden ze op tijd opgespoord en werden ze alsnog gekeurd: alle 3 predikaat F, niet als troost maar echt verdiend!

 

Het Hollanderteam was al vroeg aanwezig en bestond dit jaar uit de volgende personen: Klaas Cats die zich liet ondersteunen door Geert Jan Groenhof en Jilles Koornneef en Bertus Lanting die werd bijgestaan door Wil van der Zalm en Ben Meijer. De algehele coördinatie was zoals altijd in handen van onze secretaris John Basoski. De keuring verliep eigenlijk heel relaxed. Terwijl Klaas al begonnen was met zijn keuring, namen Bertus en zijn helpers nog maar een extra kop koffie en een broodje.

 

Klaas Cats keurde de Hollanders in de kleuren zwart, blauw en madagascar; Bertus Lanting keurde de Witte van Hotots en de Hollanders in de overige kleuren. Gevraagd naar een aantal bijzonderheden tijdens deze keuring was de reactie van Klaas: De achterhanden moeten voller en ronder. Ook moest hij enkele opmerkingen maken over de voorbenen. Verder vroeg Klaas Cats extra aandacht voor de jeugdleden. Een aantal dieren van jeugdleden was aan de lichte kant. Met wat extra ondersteuning van ervaren fokkers moet dat eigenlijk geen probleem zijn. Ook Bertus Lanting maakte opmerkingen over de achterhanden, voorbenen en daarnaast ook de oorstructuur. Beide keurmeester waren zeer te spreken over de pelsen, veel dieren met echte mooie Hollanderpelsen.

 

Tijdens de keuring werd er ook gesproken over de gewichten van de dieren en het toekennen van punten in de verschillende situaties. Een actueel onderwerp binnen de Hollanderclub. We krijgen er regelmatig kritische vragen over. De Foktechnische Commissie heeft zich ook over dit onderwerp gebogen en een advies aan het bestuur uitgebracht om zich sterk te maken bij de Standaardcommissie om de puntenwaardering aangepast te krijgen. Wordt vervolgd zullen we maar zeggen.

 

Tijdens de keuring was er veel belangstelling van groepen jongeren. Waarschijnlijk een excursie van een of meerdere scholen. Ook kregen we in de loop van de ochtend bezoek van onze voorzitter Jan Derksen en Theo Janssen, die de keuring op de voet wilden volgen. Theo  heeft tijdens en na afloop van de keuring een serie foto’s gemaakt die we weer goed kunnen gebruiken voor de Nieuwsbrief.

 

Aan het einde van de keuring waren beide keurmeesters het snel eens over de mooiste Hollander van de show, een zwarte jonge voedster van Herman Oonk met predikaat F-96 punten, later aangepast naar 96˝. De Chinchilla oude ram van Sabine Slendebroek-Hagen werd de mooiste op 1 na met predikaat F-96˝. De mooiste Hollander van de jeugdleden was een Haaskleur jonge voedster van Ronald Jansen met predikaat F-96. Later bleek deze de mooiste op 1 na van alle konijnen van de jeugdleden te zijn geworden. Een prachtige prestatie en dat met een Haaskleur! De mooiste Witte van Hotot was van B. Herrema, een jonge ram met predikaat F-96. Deze mooie ram was te koop en was daarom al snel vertrokken. Hopelijk naar een nieuwe Hototfokker die onze club komt versterken?

 

Tijdens de eindkeuring van de groep Tekeningrassen eindigden zowel de Hollander als de Witte van Hotot ergens middenin met 21 punten (6-7-8), zodat ze net niet doorgingen naar de tweede ronde. Uiteindelijk werd de oude Klein Lotharinger ram van H.G. Philipse winnaar van de groep Tekeningrassen.

 

Deze Championshow kreeg nog een extra feestelijk tintje doordat de opening werd verricht door Hare Majesteit Koningin Beatrix. Dit jaar is het nl. 125 jaar geleden dat de Koninklijke Nederlandse Vereniging Avicultura - een van de drie organisatoren van deze Champion Show - werd  opgericht. Na de openingsplechtigheid nam nam HM de Koningin de tijd voor een rondgang door de tentoonstellingsruimte. Op verschillende plaatsen in de hal liet zij zich informeren over de verschillende aspecten van de Kleindierliefhebberij.

 

Ben Meijer

Foto's: Theo Janssen en Ben Meijer