19e Tekeningrassenshow

 

Zaterdag 24 februari 2013 vond in de Veenendalhal alweer de 19e Tekeningrassenshow plaats. Bijna 300 dieren waren ingeschreven van 12 Tekeningrassen, waaronder ook de Polish, Kleurdwerg en de onlangs erkende Lotharinger dwerg. Een prachtige verzameling tekeningkonijnen en een mooie gelegenheid om elkaar te treffen en ervaringen uit te wisselen.

Dit jaar waren er 126 Hollanders en 12 Witte van Hotôts aangemeld, vorig jaar 143 Hollanders en 7 Witte van Hotôts. Bij de Hollanders nam de keuring wat meer tijd in beslag dan gepland. De eindklassering van de Hollanders kon daardoor niet zoals gebruikelijk al voor de lunch plaatsvinden. Naar de lunch werd gretig uitgekeken. Het was behoorlijk fris in de hal, de warme soep en een warme kroket gingen er dan ook goed in.

 

Na de lunch zoals gezegd eerst de eindklassering van de Hollanders, er waren maar liefst 6 hoofdprijzen te verdelen, en daarna de mooiste van ieder ras op de HEP tafel voor de eindklassering van alle Tekeningrassen.

Bij de Hollanders werd de zwarte oude ram van Coen van Slooten de mooiste, gevolgd door de jonge zwarte ram van Coen van Slooten als tweede.  De jonge madagascar ram van Jilles Koornneef werd derde. De winnaar, de zwarte oude ram 1DT-310, won vorig jaar ook al de Noordshow en de Championshow. De fraaiste op 1 na, de zwarte jonge ram 2DT-205 en zoon van de 1DT-310 heb ik me laten vertellen, won dit jaar zowel de Noordshow alsook de Championshow. Over klasse gesproken, Proficiat Coen!! Ook Jilles zit al jaren aan de top met zijn prachtige Madagascar Hollanders.

 

Bij de eindkeuring moest de zwarte Hollander zijn meerdere erkennen in de Blauwe Papillon van Henk Harte. De Papillon werd uitgeroepen tot winnaar van de Tekeningrassenshow, de zwarte oude Hollander ram van Coen werd tweede. Beide dieren kregen het predikaat U-98 toebedeeld.

Bij de jeugd werd Hollanderfokker Sven Wagenmans eerste en tweede van de Tekeningrassenshow met zijn Konijngrijze Hollanders, een mooie prestatie. Ook vorig jaar werd Sven winnaar bij de jeugd, toen met een Chinchilla Hollander.

 

De Witte van Hotôts waren dit jaar goed vertegenwoordigd, 12 dieren van 4 fokkers, vorig jaar slechts 7 dieren van 2 fokkers. Mooie, schone dieren in de kooien! De mooiste Witte van Hotôt werd gebracht door de Comb. Kluin met een jonge ram, F-96. B. Herrema werd tweede met een jonge ram, F-96.

 

De foto’s zijn gemaakt door Theo Janssen.

Wilt u meer foto’s zien? Ga dan naar de Fotoreportage van de Tekeningrassenshow.

 

Het wordt overigens tijd dat er weer eens een Hollander of Witte van Hotôt met de eer gaat strijken. Dit jaar lukte het net niet. De laatste keer dat een Hollander winnaar werd van de Tekeningrassenshow was in 2008. Onderstaand een historisch overzicht van de winnaars bij de Hollanders. Van alle Tekeningrassenshows (Trs) werden er 5 gewonnen door een Hollander.

 

1995

D. Grau

Blauwgrijs,  winnaar Trs

 

2005

H. van Kruistum

Zwart

1996

W. v/d Zalm

Beige

 

2006

A. Vermeer

Zwart

1997

W. v/d Zalm

Blauw

 

2007

W. v/d Zalm

Blauw,           winnaar Trs

1998

W. v/d Zalm

Beige,          winnaar Trs

 

2008

B. Meijer

Madagascar,  winnaar Trs

1999

J. Kiewiet

Zwart

 

2009

G. Reichart

Driekl. blauw

2000

J. Kiewiet

Zwart,          winnaar Trs

 

2010

G. Revenberg

Madagascar

2001

J. Smits

Zwart

 

2011

J. Slendebroek

IJzergrauw

2002

H. Lentz

Zwart

 

2012

J. Koornneef

Madagascar

2003

W. v/d Zalm

Zwart

 

2013

C. van Slooten

Zwart

2004

J. Gielen

Zwart

 

 

 

 

 

 

Swifterbant, 25 februari 2013

Ben Meijer.